Tips voor aanleg

Bookmark and Share *  Vul uw nieuwe vijver niet meteen met vissen. Jonge vijvers hebben nog geen goed biologisch evenwicht. Leg de nieuwe vijver bij voorkeur in het najaar aan en zet vissen uit in het voorjaar. Plaatst u de vijver in het voorjaar, wacht dan 6 weken met de vissen.

*  Wanneer u de vijver voor de eerste keer met water vult, moet deze zich eerst ‘zetten’. Tijdens het vullen mengt het substraat op de bodem met het water. Dit moet rustig terug naar de bodem zakken. Daarnaast werkt het water als tegendruk op de vijverwanden waardoor de vijver zich stevig op zijn plek nestelt. Tot slot heeft kraanwater de tijd nodig op buitentemperatuur te komen. Ook de filters kunnen dan indraaien. Dit alles duurt meestal een paar dagen.

*  Meet nadat u de vijver heeft gevuld de waterstand op. Zo weet u precies welk volume uw vijver heeft en controleert u de vijver gemakkelijker op lekkages.

*  Ga voor uw vissen het liefst naar een speciaalzaak. Dit is niet altijd een tuincentrum.

*  Voeg geen wilde vissen, planten of water uit sloten en onbekende vijvers toe aan de vijver. Hiermee haalt u vervelende parasieten en ziektes uw vijver binnen.

*  Vissen zijn gevoelig voor stress en temperatuurverschillen. Vervoer ze daarom zo snel mogelijk na aankoop naar huis, en laat ze eerst geleidelijk aan de watertemperatuur wennen voordat u ze loslaat in de vijver.

*  Vissen die op de bodem liggen, tegen randen schuren, witte vlekken op de schubben hebben of waarvan vinnen gerafeld zijn, dragen vaak parasieten of ziektes met zich mee.

*  Vindt u het leuk amfibieën, zoals kikkers of salamanders, naar uw vijver te trekken? Zet dan geen vissen uit in de vijver. Deze eten de larven van amfibieën en zij zullen zich er dus niet vestigen.

*  Reinig filters niet met leidingwater, dit doodt de goede bacteriën. Gebruik water uit de vijver.

*  Vul uw vijver bij met schoon leidingwater. Grondwater is ongeschikt om vijvers bij te vullen. Er zit te veel ijzer in en kleurt het water bruin. Regenwater is te zacht en zuur. Dit verstoort het biologisch evenwicht.

*  Bamboe en riet hebben sterke wortels die door folievijvers heen boren. Plant ze dus niet (te) dichtbij een folievijver.

*  Eendenkroos trekt het Kroossnuittorretje aan. Dit beestje boort gaatjes in vijverfolie. Koop daarom nooit waterplanten bij een leverancier met kroos op het water.

*  Vissen eten van alles. Ze kunnen gemakkelijk een weekje zonder bijvoeder.