Zelf een vijver aanleggen

Bookmark and Share Zelf een vijver aanleggen heeft zo zijn voordelen. Niet alleen heb je zelf de kosten in handen, waarmee je misschien wel aardig wat kan besparen op bijvoorbeeld loonkosten, ook kun je zelf bepalen hoe jouw vijver er uit komt te zien. Als je zelf aan de slag gaat, kom je al snel bij de vraag “voorgevormd of folie?”. Elke basis voor een vijver heeft zo zijn voor- of nadelen, maar het is goed om eerst te bekijken voor welk gemak je zelf wilt kiezen.

Voorgevormde vijver

Het woord dekt al bijna de lading. Een voorgevormde vijver heeft veel gemakken ten opzichte van een vijver aanleggen met folie. Het is zo simpel als het uitgraven van een gat van de omvang en diepte van de vijverbak, het plaatsen van de voorgevormde vijver, het vullen van de vijver met een mengsel van zand & water en klaar is kees. Het is alleen de kunst om de precieze vorm uit te graven, en daarom is het aan te raden om eerst een grotere kuil met rechte wanden te graven, waarna je de bak weer kunt ingraven.

Vijverfolie

Wie een vijver wil aanleggen met folie kan op meer werk rekenen dan werken met een vijverbak. Het voordeel is wel weer dat je de vorm zo kunt aanpassen aan jouw wensen en de beschikbare ruimte in jouw tuin. Verder is vijverfolie een stuk goedkoper dan een vijverbak. Ook kun je hierdoor kiezen voor organische vormen die heel natuurlijk aandoen. Kort gezegd bestaat het aanleggen van een vijver met vijverfolie uit de volgende stappen: teken een ontwerp, maak een stuk tuin vrij, controleer de grondwaterstand en kijk of er eventueel nog kabels in de grond liggen, graaf de vijver uit, breng het folie aan, werk de randen af en kleed de vijverranden aan. Wilt u meer informatie over het aanleggen van een vijver met vijverfolie? Bekijk dan de stappenplannen op schonevijver.nl of vijverhulp.nl of bekijk onderstaande filmpje.

Instructiefilmpje aanleggen vijver




Tips voor het zelf aanleggen van een vijver

Nog een paar tips om succesvol zelf een vijver aan te leggen:

- Maak vooraf een goed ontwerp en denk hierbij ook aan de ruimte die eventuele vissen nodig hebben, de hoeveelheid zon die de vijver zal krijgen (veel zon werkt algengroei in de hand) en de aanwezigheid van bomen en struiken dicht bij de vijver (afvallend blad moet zo veel mogelijk vermeden worden).

- Houd rekening met buren in het geval van klaterende fonteinen en watervallen.

- Een strandje of erg ondiep stukje nodig reigers uit; zeer onwenselijk als u kiest voor een visvijver.

- Bedek minimaal 30% van het wateroppervlak met drijfplanten zoals waterlelies en ondergedoken planten om zo al te hoge temperaturen in de zomer te vermijden en een diversiteit aan dieren te bevorderen.

- Verkijk je niet op het graven van de kuil. Dit is zwaar werk en niet gemakkelijk alleen te doen. Vraag vrienden om te helpen of huur zelf een minigraafmachine.

- Het najaar is het beste seizoen om een vijver aan te leggen. Doordat de temperatuur lager is en er steeds minder zonuren zijn, is de kans op algengroei kleiner en kan de vijver het natuurlijke bacteriële evenwicht opbouwen. Ook is de grondwaterstand dan lager.